Sushiaften

Noen ganger må man bare prøve noe nytt, og en liten gjeng samlet seg i hulen min lørdagskvelden for å lage sushi.

Innkjøpt var sushiris, nori til å lage maki, rå scampi, fersk kveite, salatkylling, røkt laks, salmalaks, syltet ingefær, wasabi, soyasaus og grønnsaker.

Renslighet og hygiene er veldig viktig når det gjelder rå fisk. Laksen var behandlet, så den kunne vi spise slik den var. Scampien hadde vært frossen, og ble frityrstekt, så den var også safe. Kveita derimot, måtte vi være mer forsiktig med. Mer om hygiene og behandling av rå fisk kan du lese hos Mattilsynet.

Katrine var kveldens kveiteoppskjærer

Kveitebiter i soyasaus

Jeg pillet rå scampi, og en del av dem ble dyppet i røre laget av innholdet i en pose kjøpt hos vår lokale innvandrerbutikk og vann. Deretter ble de frityrstekt av Carina. Resten av scampien ble frityrstekt uten «røredypping» først.

Kveiten ble skjært i biter, lagt i soyasaus, og deretter frityrstekt. Kveiten smakte rett og slett nydelig!

Et par tips:
Ha oppi kun bitene, IKKE hell soyasaus i varm olje dersom du ikke vil røyklegge hele kjøkkenet og omliggende rom, kjøre i gang røykvarslere og sprute ned alt rundt deg – inkludert deg selv – med kokende olje..  Vi fikk se hvordan mengden av ca 1 teskje soyasaus oppførte seg, og det var effektfullt nok for vår del.

Treredskaper er å foretrekke når man frityrsteker, da de aller færreste plastredskaper (inkludert Tupperware) tåler høy varme, og plastikk antas vel å ikke ha positiv effekt i kroppen.

Grønnsaker

Vi kuttet opp paprika, agurk, vårløk og avocado, til å ha i makien.

Når man ruller er det lurt å ha plast mellom norien og bambusmatta, slik at det ikke blir så mye søl i matta. Den er ikke så veldig enkel å få vasket skikkelig, og det blir litt søl under rullingen. Risen er veldig klebrig, så en skål med vann og ei skje er et bra hjelpemiddel.

Ris, grønnsaker og fisk, samt litt sursøt saus og hva annet man behager, rulles til fine ruller, og skjæres opp i passende biter. Også her er vann et fint hjelpemiddel, da norien kan være litt vanskelig å skjære pent gjennom. En skarp kniv er et must.

Rulling

Jardtrud besørger oppskjæring i passende munnfuller

Bord: Dekk deg!

Vi dekket bordet med våre tillagede herligheter, og vi var straks klare til å hugge innpå. Makien dyppes i soyasaus blandet med wasabi (wasabi er sterkt, prøv deg frem – og begynn med lite!), og puttes rett i munnen.

Servietter/tørkepapir bør finnes i umiddelbar nærhet, selv om spisepinner beherskes til fulle.

Oppskrift og fremgangsmåte på makisushi finnes blant annet her.

Ready, set, go!

Vi er rimelig spillgale alle fire, så å avslutte kvelden på noen som helst annen måte enn ved å finne frem et brettspill, var helt utelukket, og definitivt ikke i våre villeste fantasier eller tanker.

Denne kvelden ble det Trivial Pursuit, og med jevnt spill ble det til slutt Carina som vant heder, ære og kortvarig berømmelse.

Reklamer

Posted on 20.03.11, in Spiselige gleder. Bookmark the permalink. 4 kommentarer.

  1. Hei.Tusen takk for hyggelig kommentar på bloggen min.Du lurte på om Finull til teppe Er ikke så veldig mykt men klør ikke.Varmer veldig godt.Har heklet en del av det.Kjempe fin blogg du har.Kommer tilbake å tar en titt hvis det er greit.Ønsker deg en riktig fin ny uke.Bodil.

  2. Interessant at dere valgt helt fersk kveite; så vidt jeg vet bruker alle restaurantene mat som har vært frosset for å oppfylle nasjonale -/ EU- / internasjonale krav. Forsøkte dere å frityrsteke noe av sushien også? Det så ut til at dere mestret sushiskjæringen godt og fikk skåret opp flotte, delikate biter. Jeg er imponert!

    TP er jo genialt. Det ble flere runder med det i jula, og jeg gleder meg allerede til sommeren der det nok blir en drøss spillekvelder på Haugen.

  3. Angående wasabien: Hadde dere ikke syltet ingefær? Ettersom du skriver en del tips her til vordende sushimakere og -spisere: syltet ingefær nøytraliserer sterk mat og smaker i tillegg svært godt, så det bør være en del av ethvert sushibord.

    • Jeg la syltet ingefær rett på bitene, de kunne selvsagt blitt lagt i soyasausen. Tas med til neste runde sushi, sammen med frityrsteking av bitene – det må prøves!

      Vi valgte fersk kveite fordi vi ikke visste bedre… heldigvis var Jardtrud litt «skeptisk» til fersk fisk (og nevnte at den skulle vært fryst så og så lenge), så vi sjekka opp på nett ang fisken. Derfor ble den frityrstekt, slik at vi var på den sikre siden. (Men herrelig så godt den smakte!)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: