Risprosjekt i Thailand

Karianne og Tone deler ut ris

Min venninne Karianne har sammen med Tone vært flere ganger i Thailand og i Chiang Mai – provinshovedstaden i provinsen med samme navn. Hver gang så de småbarn som gikk rundt på nattmarkedet og solgte blomster for å tjene penger til familien.

I Chiang Mai bor det over 200.000 mennesker, og mange av dem er innflyttere fra nærliggende landsbyer. De fleste av disse er thailandske stammefolk. Å søke lykke og arbeid i en større by, er jo ikke et ukjent fenomen. I slummene rundt byen bor det også flyktninger fra Burma og Laos, også de som regel etniske minoriteter.

I Chiang mai er det et helseprosjekt (Integrated Ministries for Ethnic Minorities Foundation) som driver et barnehjem (House Of Love), en førskole (House Of Blessing) og undervisning om HIV/AIDS oppe i fjell-landsbyene rundt byen.

Helseprosjektet så at slummene vokste, og gikk inn i slummene og underviste om faren for HIV og AIDS. Mange av barna som bodde der levde under stor risiko for mishandling både fysisk, psykisk og seksuelt. Familiene var lutfattige, og ofte var barna hjemme alene mens foreldrene var på jobb. Prosjektet fortalte foreldrene at de ikke hadde så mye penger, men var det noe de ønsket? Foreldrenes største ønske var et trygt sted for barna å være mens foreldrene var på jobb. Førskolen (House of Blessing) ble en realitet.

Karianne og Tone lurte på hvordan de kunne hjelpe familiene, slik at barna slapp å gå på nattmarkedet og selge blomster. De tok dermed kontakt med Kim, en av lederne ved helseprosjektet.

Årsaken til at barna går på markedet, er fordi familiene ikke har nok penger til mat. Risprosjektet ble dermed startet.

Det er skrevet kontrakt med foreldrene om at barna ikke skal selge blomster når det er skole dagen etterpå, og mot dette får familiene ris.

Karianne og barn

Risprosjektet har nå vart i fire år, og barna har gått fra å være radmagre, hyperaktive og ukonsentrerte unger til å begynne å lære. De eldste har nå begynt på offentlig skole, og søsknene deres har begynt på førskolen.

Etterhvert som barna får utdannelse og bedre jobber, vil levestandarden gradvis gå oppover. Dit er det dog fortsatt meget langt igjen, men i mellomtiden får barna en tryggere oppvekst på førskolen, og får der de forkunnskapene de må ha for å begynne på offentlig skole.

Ris er ikke gratis noen steder i verden, og for at risprosjektet skal kunne fortsette trengs det givere. Faste givere kan gi kr 100 eller kr 200 pr måned. Det er også mulig å gi gaver på nøyaktig det beløpet du ønsker, én eller flere ganger. ALLE pengene som kommer inn går til ris.

Ta kontakt med Karianne Plener eller Tone Mæland HER for å bli giver!

Reklamer

Posted on 06.04.11, in Samfunn. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: