Sokker i Ravenclaw-farger

I utfordringsbloggen Pinnekroken er, som tidligere nevnt, utfordring nr 24 «sokker». Jeg lette dermed etter en person som kunne tenke seg et par nye strikkesokker, og fant min kjære datter Silje K. Hun har «plutselig» blitt Ravnklo-fan, og ville ha – ikke bare sokker – men lue, skjerf og votter, i Galtvorts Ravnklo sine farger. Dette måtte jo kunne ordnes!

Materialer: Her var det ikke snakk om å bruke restegarn, da fargene rett og slett ikke fantes på restelageret. Ut å kjøpe var dermed løsningen, og hjem kom vi med Rubin i blå nr 432 og lys grå nr 403. Vi kjøpte 4 nøster blått og 1 nøste med grå.

Første omgang i fargeskiftene er strikket i glattstrikk.

Fremgangsmåte: Jeg hadde ikke noe mønster til sokker tilgjengelig, men la opp 48 m på pinne nr 3,5. Strikk 2 rett og 2 vrang i 15 cm (eller til ønsket legglengde). Mønsteret er *15 omganger blå, 3 omganger grå, 3 omganger blå, og 3 omganger grå*. Gjenta fra * til * til sokken er ferdig, med unntak av hælen som strikkes kun i bunnfargen blå.

Tips: Strikk første omgangen i ny farge i kun glattstrikk. Da får man ikke det typiske «mønsteret» på de vrange maskene. Og nei, de rette maskene synes ikke.

Hælen. Maskene på sidepinnene er de som er "tatt av" i de tidligere omgangen.

Når arbeidet måler 15 cm, felles til hæl slik: Sett 24 av maskene på en pinne og strikk 2 rett og 2 vrang frem og tilbake (rett over rett og vrang over vrang). Strikk 23 masker, snu og strikk 22 tilbake. Fortsett slik at for hver omgang strikkes det en maske mindre og til slutt har du 6 masker igjen. Nå strikkes det «motsatt», ved å strikke én maske mer for hver omgang, til alle 24 maskene er strikket.

Tips: Det kan være lurt å plukke opp tråden mellom maskene og strikke denne vridd sammen med masken. Da unngår man hull.

Dersom man vil, kan man fortsette med å strikke 2 rett og 2 vrang – også under hælen og foten, eller man kan strikke glattstrikk.

Når alle maskene fra hælen er strikket, fortsetter man rundt i mønster som tidligere, med vrangbordstrikk oppå foten og glattstrikk under, til foten måler ønsket lengde, i str ca 40 er lengden ca 19 cm før man starter tåfellingen. Tåen strikkes i glattstrikk.

Høyre fot

Tåfelling høyre sokk: Markér hver side, 12 masker på hver pinne. Pinne 1 er den første pinnen fra merket på høyre side av foten.

Fell på høyre side HVER omgang ved å på pinne 1 ta en maske løst av, strikke den neste, og trekke den løse masken over. På pinne 4 strikker du til du har to masker igjen på pinnen, og strikker disse to maskene rett sammen.

Fell på venstre side ANNENHVER omgang ved å strikke til du har to masker igjen på pinne 2 og strikke disse rett sammen. På pinne 3 starter du med å ta en maske løst av, strikke den neste, og trekke den løse masken over.

Når det gjenstår 12 masker tilsammen, settes de 6 m oppå foten på én pinne, og de 6 m under foten på en annen pinne. Legg pinnene inntil hverandre, og sy sammen tåen med maskesting.

Ferdige sokker på fornøyde føtter.

Tåfelling venstre sokk: Markér hver side, 12 masker på hver pinne. Pinne 1 er den første pinnen fra merket på venstre side av foten.

Fell på venstre side HVER omgang ved å på pinne 1 ta en maske løst av, strikke den neste, og trekke den løse masken over. På pinne 4 strikker du til du har to masker igjen på pinnen, og strikker disse to maskene rett sammen.

Fell på høyre side ANNENHVER omgang ved å strikke til du har to masker igjen på pinne 2 og strikke disse rett sammen. På pinne 3 starter du med å ta en maske løst av, strikke den neste, og trekke den løse masken over.

Sett fra siden

Når det gjenstår 12 masker tilsammen, settes de 6 m oppå foten på én pinne, og de 6 m under foten på en annen pinne. Legg pinnene inntil hverandre, og sy sammen tåen med maskesting.

Fest alle ender godt, og sokkene er ferdige.

Reklamer

Posted on 08.04.12, in Håndarbeid, Oppskrifter, Utfordringer. Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: