Herresokker str 44/45

Min byttehandel med Ingunn i Berlin har spredd seg blant våre felles venner i Facebook-verdenen, og jeg fikk bestilling på tre par ullsokker. Etter å ha strikket ganske mange pulsvanter i ulike mønstre og farger, var det litt godt å dykke ned i restegarnet for å finne garn til ullsokker.

Oppskriften jeg har fulgt, er en kombinasjon av Runes pentagramsokker og Silje Ks Rawenclaw-sokker.

Materialer: Rauma 3-trådsgarn i brunsvart og Mor Aase raggegarn i spraglete svart/lysegrå. Fargenumrene er det ingen vits i å oppgi, da de neppe finnes lenger…  Strømpepinner nr 3,5.

Fremgangsmåte: Legg opp 52 m fordelt på 4 pinner, og strikk 2 r og 2 vr i 24 cm (eller ønsket lengde). Mønsteret er *10 omganger brunsvart, 5 omganger spraglete, 5 omganger brunsvart, og 5 omganger spraglete*. Gjenta fra * til * til sokken er ferdig, med unntak av hælen som strikkes kun i bunnfargen brunsvart.

Fell til hæl slik: Sett 26 av maskene på en pinne. Strikk 2 rett og 2 vrang frem og tilbake (rett over rett og vrang over vrang). Strikk 25 masker, snu og strikk 24 tilbake. Fortsett slik at for hver omgang strikkes det en maske mindre og til slutt har du 8 masker igjen. Nå strikkes det “motsatt”, ved å strikke én maske mer for hver omgang, til alle 26 maskene er strikket.

Dersom man vil, kan man fortsette med å strikke 2 rett og 2 vrang – også under hælen og foten, eller man kan strikke glattstrikk. Jeg strikket her vrangbordstrikk også under foten, for å få bedre passform.

Når alle maskene fra hælen er strikket, fortsetter man rundt i mønster som tidligere, med vrangbordstrikk rundt hele sokken, til foten måler ønsket lengde, i str. ca 45 er lengden ca 24 cm før man starter tåfellingen. Tåen strikkes i glattstrikk.

Venstre sokk

Tåfelling høyre sokk: Markér hver side, 13 masker på hver pinne. Pinne 1 er den første pinnen fra merket på høyre side av foten.

Fell på høyre side HVER omgang ved å på pinne 1 ta en maske løst av, strikke den neste, og trekke den løse masken over. På pinne 4 strikker du til du har to masker igjen på pinnen, og strikker disse to maskene rett sammen.

Fell på venstre side ANNENHVER omgang ved å strikke til du har to masker igjen på pinne 2 og strikke disse rett sammen. På pinne 3 starter du med å ta en maske løst av, strikke den neste, og trekke den løse masken over.

Når det gjenstår 26 masker tilsammen, settes de 13 m oppå foten på én pinne, og de 13 m under foten på en annen pinne. Legg pinnene inntil hverandre, og sy sammen tåen med maskesting.

Tåfelling venstre sokk: Markér hver side, 15 masker på hver pinne. Pinne 1 er den første pinnen fra merket på venstre side av foten.

Fell på venstre side HVER omgang ved å på pinne 1 ta en maske løst av, strikke den neste, og trekke den løse masken over. På pinne 4 strikker du til du har to masker igjen på pinnen, og strikker disse to maskene rett sammen.

Fell på høyre side ANNENHVER omgang ved å strikke til du har to masker igjen på pinne 2 og strikke disse rett sammen. På pinne 3 starter du med å ta en maske løst av, strikke den neste, og trekke den løse masken over.

Når det gjenstår 26 masker tilsammen, settes de 13 m oppå foten på én pinne, og de 13 m under foten på en annen pinne. Legg pinnene inntil hverandre, og sy sammen tåen med maskesting.

Disse legges i posen merket «Mållje», i påvente av at to par til blir ferdige. Ettersom disse sannsynligvis blir å finne innpakket rundt juletider, leverer jeg også disse til Pinnekrokens novemberutfordring.

Posted on 12.11.12, in Håndarbeid, Oppskrifter, Utfordringer. Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

  1. Her går det unna ser jeg 😉 Kjekt med oppskrift for oss som sliter med å finne den perfekte sokken.

    Takk for nok et bidrag til Pinnekrokens Julegledeutfordring!

    Hilsen Eirin
    -Pinnekroken-

  2. Godt med hjemmestrikka sokker under juletreet, varmer både hjertet og beina 😀

  1. Tilbaketråkk: Revesokker | Silacruzs forunderlige verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: