Lange herreullsokker

Ullstrømper

Når man ferdes mye ute i skog, mark, fjell og myr, kan det være godt med et par ekstra lange ullsokker. Disse varmer oppover leggene, og passer godt til marsjstøvler og jaktstøvler.

De er strikket meget enkle, uten fellinger som man ofte gjør på knestrømper. Vrangborden er tøyelig, og vil sitte godt også litt oppover leggene. Dette forutsetter jo da at man ikke har skikkelige fotball-legger, som muligens kan behøve knestrømpevarianten…

Igjen dykket jeg ned i mine utallige restegarnsposer og -esker på loftet, og kom opp igjen med passende garn.

Materialer: Rauma 3-trådsgarn i brunsvart, lysegrå, enda lysere grå og Mor Aase raggegarn i spraglete svart/lysegrå. Fargenumrene har jeg ingen anelse om, da magebeltene er borte.. Strømpepinner nr 3,5.

Fremgangsmåte: Legg opp 56 m fordelt på 4 pinner, og strikk 2 r og 2 vr i 27 cm (eller ønsket lengde). Mønsteret er striper. Strikk ønsket antall omganger pr stripe. Her er det brukt først 10 omganger bunnfarge, så 5 omganger hver av de tilgjengelige fargene. Jeg strikket begge sokker «samtidig», slik at de skulle bli like.

Fell til hæl slik: Sett 26 av maskene på en pinne. Strikk 2 rett og 2 vrang frem og tilbake (rett over rett og vrang over vrang). Strikk 25 masker, snu og strikk 24 tilbake. Fortsett slik at for hver omgang strikkes det en maske mindre og til slutt har du 8 masker igjen. Nå strikkes det “motsatt”, ved å strikke én maske mer for hver omgang, til alle 30 maskene er strikket.

Dersom man vil, kan man fortsette med å strikke 2 rett og 2 vrang – også under hælen og foten, eller man kan strikke glattstrikk. Jeg strikket her vrangbordstrikk også under foten, for å få bedre passform.

Når alle maskene fra hælen er strikket, fortsetter man rundt i mønster som tidligere, med vrangbordstrikk rundt hele sokken, til foten måler ønsket lengde, i str. ca 44-45 er lengden ca 23-24 cm før man starter tåfellingen. Tåen strikkes i glattstrikk.

UllstrømperTåfelling høyre sokk: Markér hver side, 14 masker på hver pinne. Pinne 1 er den første pinnen fra merket på høyre side av foten.

Fell på høyre side HVER omgang ved å på pinne 1 ta en maske løst av, strikke den neste, og trekke den løse masken over. På pinne 4 strikker du til du har to masker igjen på pinnen, og strikker disse to maskene rett sammen.

Fell på venstre side ANNENHVER omgang ved å strikke til du har to masker igjen på pinne 2 og strikke disse rett sammen. På pinne 3 starter du med å ta en maske løst av, strikke den neste, og trekke den løse masken over.

Når det gjenstår 24 masker tilsammen, settes de 12 m oppå foten på én pinne, og de 12 m under foten på en annen pinne. Legg pinnene inntil hverandre, og sy sammen tåen med maskesting.

Tåfelling venstre sokk: Markér hver side, 14 masker på hver pinne. Pinne 1 er den første pinnen fra merket på venstre side av foten.

Fell på venstre side HVER omgang ved å på pinne 1 ta en maske løst av, strikke den neste, og trekke den løse masken over. På pinne 4 strikker du til du har to masker igjen på pinnen, og strikker disse to maskene rett sammen.

Fell på høyre side ANNENHVER omgang ved å strikke til du har to masker igjen på pinne 2 og strikke disse rett sammen. På pinne 3 starter du med å ta en maske løst av, strikke den neste, og trekke den løse masken over.

Når det gjenstår 24 masker tilsammen, settes de 12 m oppå foten på én pinne, og de 12 m under foten på en annen pinne. Legg pinnene inntil hverandre, og sy sammen tåen med maskesting som forklart over.

Sokkene sendes sammen med en pakke Dominosteine til de store, dype skoger ved svenskegrensen, og blir sannsynligvis brukt på jakt etter elg og andre ting som kan fylle fryseboksen…. 

Reklamer

Posted on 06.12.12, in Håndarbeid, Oppskrifter. Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: