Baroniet Rosendal

IMG_0797Jeg var, som skrevet i tidligere innlegg, på seminar på Rosendal Fjordhotell 4. og 5. juni. Etter flere timer iherdig og utfordrende tankevirksomhet og diskusjon, var det klart for utflukt. Jeg var av de heldige som fikk en omvisning på Baroniet!

Det er ikke lange biten å gå fra hotellet og inn til sentrum, og så videre opp til Baroniet. Det er snakk om tilsammen 1,2 kilometer, noe som er fullt overkommelig. En flott gåtur i flotte omgivelser, i et helt underbart vær!

IMG_0789

IMG_0790

I 1658 giftet Karen Mowat – den gang Norges rikeste arving – seg med Ludvig Rosenkrantz. Rosenkrantz var en stolt, men fattig dansk adelsmann. Som bryllupsgave fikk de gården Hatteberg i Kvinnherad, og her bygde de sitt slott. Selv om slottet og godset var for lite til å få status som baroni, fikk Rosenkrantz sin tittel i 1678 med én betingelse: bare sønner skulle arve tittelen. Selve slottet sto ferdig i 1665, og drives i dag som et levende museum med omvisninger, konserter, foredrag, teater, kunstutstillinger, overnatting og servering.

IMG_0791

IMG_0794

IMG_0800

En kunnskapsrik guide viste oss rundt i slottet, og fortalte oss om Baroniet og slottet. Det var ikke så lenge i Rosenkrantz-familien, og ble etter noen år overtatt av Kongen. I 1745 overtatt av Edvard Londemann af Rosencrone (1680–1749). Han arvet dette etter sin andre hustrus slektning, Christian Lerche (1692–1757).

IMG_0792

IMG_0793

Det er dessverre ikke lov til å ta bilder innedørs, og jeg anbefaler derfor å besøke Baroniets nettside for å få informasjon og se bilder.

IMG_0795

Utendørs var det heldigvis full anledning til å ta bilder. Parkanlegget på Baroniet er rett og slett fantastisk, og her kunne jeg glatt ha gått et par timer og fylt minnekortet med vakre bilder!

Omvisningen innendørs er fin å ha med seg for å få et innblikk i historien. Dersom man overhodet ikke er interessert i denslags, anbefales uansett en tur i parken – gjerne en solskinnsdag!

Reklamer

Posted on 11.06.13, in Dagliglivet. Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Så fina Rododendronbuskar 🙂 och så den där andra nästan oranga blomman…hm..vet inte vad den heter…Rosenkvitten? blir liksom hårda äpplen som frukt??? Väldigt väldigt fint där.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: