Ullsokker i Silja – størrelse 33/34

IMG_1434 Jeg kunne jo ikke dra på lang togtur uten håndarbeide, og tok derfor med meg garn til å strikke sokker med.

Materialer: To nøster Silja koksgrå nr 327 og ett nøste lilla fra ubestemt leverandør, men kunne være Silja det også. Jeg brukte strømpepinner nr. 3,5.

Fremgangsmåte: Jeg la opp 48 masker med koksgrå. Jeg strikket hele sokken i vrangbordstrikk (2 rett og 2 vrang), bortsett fra tåen. Mønsteret er 10 omganger koksgrå, 5 omganger lilla.

Etter 3 striper med lilla, strikkes 5 omganger koksgrå. Så starter hælstrikkingen:  Sett 24 av maskene på en pinne. Strikk 2 rett og 2 vrang frem og tilbake (rett over rett og vrang over vrang). Strikk 23 masker, snu og strikk 22 tilbake. Fortsett slik at for hver omgang strikkes det en maske mindre og til slutt har du 6 masker igjen. Nå strikkes det “motsatt”, ved å strikke én maske mer for hver omgang, til alle 24 maskene er strikket.

Dersom man vil, kan man fortsette med å strikke 2 rett og 2 vrang – også under hælen og foten, eller man kan strikke glattstrikk. Jeg strikket her vrangbordstrikk også under foten, for å få bedre passform.

Når alle maskene fra hælen er strikket, fortsetter man rundt i mønster som tidligere, med vrangbordstrikk rundt hele sokken, til foten måler ønsket lengde, i str. ca 33-34 er lengden ca 16 cm før man starter tåfellingen. Tåen strikkes i glattstrikk.

Tåfelling høyre sokk: Markér hver side, 12 masker på hver pinne. Pinne 1 er den første pinnen fra merket på høyre side av foten.

Fell på høyre side HVER omgang ved å på pinne 1 ta en maske løst av, strikke den neste, og trekke den løse masken over. På pinne 4 strikker du til du har to masker igjen på pinnen, og strikker disse to maskene rett sammen.

Fell på venstre side ANNENHVER omgang ved å strikke til du har to masker igjen på pinne 2 og strikke disse rett sammen. På pinne 3 starter du med å ta en maske løst av, strikke den neste, og trekke den løse masken over.

Når det gjenstår 12 masker tilsammen, settes de 6 m oppå foten på én pinne, og de 6 m under foten på en annen pinne. Legg pinnene inntil hverandre, og sy sammen tåen med maskesting.

IMG_1435

Tåfelling venstre sokk: Markér hver side, 12 masker på hver pinne. Pinne 1 er den første pinnen fra merket på venstre side av foten.

Fell på venstre side HVER omgang ved å på pinne 1 ta en maske løst av, strikke den neste, og trekke den løse masken over. På pinne 4 strikker du til du har to masker igjen på pinnen, og strikker disse to maskene rett sammen.

Fell på høyre side ANNENHVER omgang ved å strikke til du har to masker igjen på pinne 2 og strikke disse rett sammen. På pinne 3 starter du med å ta en maske løst av, strikke den neste, og trekke den løse masken over.

Når det gjenstår 12 masker tilsammen, settes de 6 m oppå foten på én pinne, og de 6 m under foten på en annen pinne. Legg pinnene inntil hverandre, og sy sammen tåen med maskesting.

Jeg har ingen å gi disse til, de var bare tidtrøyte. De havner derfor i boksen som rommer ting til ukjente mottakere, så får tiden vise hvem som får varmere føtter av disse.

Posted on 26.02.14, in Håndarbeid, Oppskrifter. Bookmark the permalink. Legg igjen en kommentar.

Legg igjen en kommentar