Taekwon-do

I februar 2005 ringte min datter (da straks 10 år gammel) til meg på jobb og spør: «Mamma? I Isfjord’n i dag så e de slik taekwon-do-trening for unger, og ho Julie ska dit. I e hos ho no. Kan i få være med ho på treninga? I får låne klee hos ho Julie te å trene i.»

Som den gode mor jeg jo er (?), sa jeg selvsagt ja.

Jeg jobbet dengang i Isfjorden, og treninga begynte omtrent da jeg var ferdig på jobb, så jeg dro i hallen for å se på ungene trene.

Hva er Taekwon-Do ?

«Taekwon-Do kommer opprinnelig fra Korea, og navnet «Taekwon-Do» betyr «fot -og håndkunst». Trener du Taekwon-Do blir du etterhvert i stand til å forsvare deg. Regelmessig trening gjør at du vil handle automatisk. Du får sterkere selvtillit og du vil utstråle en trygghet som hindrer at nettopp DU blir et offer.»

Hvor mange mennesker angriper folk som går rundt og smiler og er glad?

Etter omtrent en måned på benken sammen med de andre foreldrene, begynte tanken å forme seg, at dette så jo morsomt ut – kanskje jeg også skulle bli med? Det så ut som det var øvelser jeg kunne fikse også..

Jeg sendte derfor en sms til instruktøren, og lurte på om det var mulig for gamle kjerringer som meg å trene taekwon-do. Svaret var selvsagt: «JA!!!» 🙂

Dette førte til at jeg torsdag 17. mars 2005 kjørte til Innfjorden for å trene med jr/voksen-partiet. Iført jazzbukse, t-skjorte, collegegenser, sokker og joggesko mente jeg meg forberedt til treningen. Så feil kan man ta..

I mars ligger det ofte snø i Romsdalen. Mars 2005 var intet unntak. Det jeg ikke hadde fått beskjed om, var at det var utetrening. Så, iført tidligere nevnte antrekk, tråkket vi opp et treningsområde på fotballbanen, og trente der. Armhevinger og situps hører selvsagt med, selv om man er ute, og selv om det er snø. Jeg var en smuule frossen etterpå…

Likevel ga dette mersmak, og siden har jeg trent 🙂

På nettsiden til NTN står det:

«Trening med fart og smil

NTN Taekwon-Do er en allsidig form for trening hvor hele kroppen blir brukt. Alle muskler blir bøyd og tøyd, også smilemusklene! Treninger er både morsom og interessant, og du trenger ingen forkunnskaper. Kvalifiserte instruktører underviser og hjelper deg på hver trening. Treningen er tilpasset dine forutsetninger, så hos oss blir du ikke «benkesliter».»

Jeg var 34 år gammel og i mitt livs verste form, den dagen i mars 2005 jeg for første gang entret Do-Jang-en. Bekkenløsning gjorde at jeg ikke hadde trent på nesten 10 år, og det bar virkelig kroppen min preg av.. Men nettopp fordi det er dine egne forutsetninger som legges til grunn, har jeg i løpet av de seks årene jeg har trent taekwon-do hatt en helt utrolig fremgang. Fra å knapt kunne gå to-tre fire-vendinger (med spark eller blokk/punch), gjennomførte jeg hele graderinga mi til 1. dan. Ikke uten smerter, nei, men ikke verre enn at det gikk 🙂

Når det er sagt, kan jeg garantere at selv om du er i knallform, sliter du på treningen – om du yter ditt beste! 🙂

Selv om jeg var gammel nok til å være mor til de fleste på partiet mitt (vi var for liten klubb til å ha eget parti for voksne) og fortsatt er blant de eldste, og er tregest av alle, føler jeg meg ALDRI utenfor! At jeg kommer sist i hver bidige stafett bryr ikke folk seg om, det viktigste er nemlig at jeg står på for laget! At JEG yter MITT beste, så yter de andre SITT beste!

Når man trener taekwon-do blir man tryggere og sikrere på seg selv, og på de man trener sammen med. Økt konsentrasjonsevne, kontroll over egen aggresjon og bedre motorikk og balanse, er noen av elementene man merker ved treningen. At man faktisk blir mykere og ikke stivere etterhvert som årene går, er jo et positivt tegn for oss godt voksne.

Jeg hadde knapt fått grønnbeltet rundt livet, før jeg begynte som hjelpeinstruktør for barna. En så herlig gjeng med unger! Og det at man kan legge opp til at alle trives, yter og utvikler seg! En fantastisk opplevelse. En del av «jobben» som instruktør, er også å være dommer under mesterskap (og ikke minst meget gjerne delta selv!). Dette er med på å utvikle deg både som menneske og utøver.

Ingenting varmer et instruktørhjerte så mye som når man ser han/hun med store motoriske problemer, ADHD, kraftige lærevansker mv bestå også denne graderingen!

NTN har heldigvis utarbeidet egne lærebøker for alle nivåer, som på en stukturert måte gjennomgår både teori og teknikker ved hjelp av illustrasjoner og tekst. I bøkene står nesten alt du trenger å vite, men du må selvsagt på trening også. Det er IKKE mulig å kjøpe bøkene, og så trene hjemme, for så å gradere seg.. Da kan jeg garantere stryk 😉 Bøkene er veldig greie å ha til å slå opp alt man måtte lure på. Det gjør det også enklere for oss som ikke husker alt med en gang, men trenger litt repetisjon. For de som har drevet på en stund, er det anbefalt å kjøpe Leksikonet (ja, det blir helt riktig med en stor L her, ettersom dette i taekwon-do-kretser regnes som et egennavn, og alle vil skjønne hvilket du mener…) Dette står faktisk øverst på ønskelisten min.

Hvert år arrangeres sommerleirer rundt omkring i landet. For voksne er det i Surnadal, og det ble i år arrangert for 21. året på rad! Der møtes folk fra 16 til noen-og-sytti fra absolutt hele landet, og trener sammen, ler sammen, spiller kort og andre spill, bader og slapper av, og rett og slett koser seg! Med mulighet for å spise og sove på folkehøgskolen, er det bare litt klesvask som skal fikses av husmoraktige sysler, så dette er ferie for hele familien! For de av dere som trener taekwon-do, og IKKE har vært på sommerleir: Sett av tid og penger til det, om ikke hvert år, så hvertfall innimellom! Det ER så verdt det, og det er en skikkelig vitamininnsprøytning!

For dere som ikke trener – ennå, har NTN mange klubber rundt omkring i landet, og har rundt 6.000 medlemmer!

Når du møter opp på en trening, vil du få tilbud om gratis og uforpliktende prøvetimer. De fleste klubbene i landet tar inn nybegynnere om høsten og rett etter nyttår. Mange har løpende inntak av nye. Ta kontakt med din nærmeste klubb!

Linker til klubber i region Vest, samt til NTN sentralt står på min profil!

Kan du tenke deg å prøve??

Eller rettere sagt: Tar du utfordringen? 😉

  1. har tatt utfordringen for lenge siden, og er helt enig med deg. Det er noe helt eget å få lov å trene TKD, jeg anbefaler alle som våger å prøve noe nytt. å prøve dette. Jeg kunne ikke tenke meg noe annet jeg heller vil trene, og jeg har nettopp gradert meg til rødt belte, heller ikke jeg helt ung, da jeg er 35. Men ta utfordringen og bli med oss. Du vil ikke angre

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: