Utfordringsoppgave # 23: Påske

I utfordringsbloggen Pinnekroken er, som tidligere nevnt, utfordring nr 23 «påske». Jeg gikk til innkjøp av boken «Påske hele året» av Arne & Carlos for å finne grunnoppskrifter og inspirasjon til mine bidrag.

I A&Cs bok er det oppskrifter på både egg, kuler, harer og kyllinger. Jeg så for meg en metalkylling med utgangspunkt i et egg, og hadde dannet meg et greit bilde av hvordan resultatet skulle bli. Spenningen ligger i at teori og praksis ikke nødvendigvis helt samarbeider…

Frem kom hvertfall Rauma finullgarn (direkte fra restelageret…) i passende farger svart, blekgult (en metalhead er jo vanligvis litt blek av seg – henviser her til Ronny i Kollektivet for å støtte mitt syn…) og rødt, samt strømpepinner i str 3,5, og heklenål i str 3.

Jeg startet med å legge opp 12 m i svart garn, fordelt på 4 pinner, og strikket første omgang rett. Jeg utvidet 2 m pr pinne annenhver omgang til jeg hadde 40 masker.

Her er øynene påsydd med maskesting

Etter ytterligere to omganger med svart, skiftet jeg til gult, og strikket to omganger rett med gult. Etterpå starter jeg på «overkroppen» og vesten ved å la de fire midterste masken foran forbli gul, og resten strikkes i svart i 8 omganger. Nå skal armene også bli gule, samt halsen og hodet. I tillegg til de fire midterste gule maskene foran, strikkes tre til i hver frontside gult = 10 m foran i gult. I tillegg strikkes to masker i hver side også gult. Neste omgang strikkes gult over de gule maskene fra forrige omgang, samt én til i hver frontside = 12 gule masker foran. Strikk gult oppå gult ved armene, og svart resten.

Nagler

Nå starter fellingen, og fra midten foran strikkes nå i gult 1 m, 2 r sammen, 4 masker rett. Skift til svart og strikk 2 masker rett, to rett sammen, to rett, to rett sammen og 6 rett. Strikk i gult 2 rett sammen, to rett og to rett sammen. Fortsett i svart 6 rett 2 rett sammen, to rett, to rett sammen. I gult strikkes 6 rett, 2 rett sammen og 1 rett.

Denne omgangen felles det ikke, og man strikker gult på formaskene, samt to ekstra på hver side, 0g over de fire bakmaskene samt to ekstra på hver side. Resten strikkes svart. Neste omgang strikkes det gult over det hele unntatt på de fire maskene over hver arm i siden, som strikkes svart. Fra og med her strikkes resten gult.

Det felles hver 4. omgang med to masker mindre mellom hvert fellefelt (besto sist nå av 6 masker) til det gjenstår 16 masker, da strikkes det to og to rett sammen omgangen ut. Trekk tråden gjennom maskene, men ikke stram til! Det skal nedi litt fyll her, og da er det en fordel med et hull å stappe det gjennom…. Det nederste hullet sys sammen.

Armene er laget ved å starte med å hekle en fastmaske i de gule strikkemaskene, og hekle 15 luftmasker til selve armen, og så 5 luftmasker til hånden, som festes med en kjedemaske i den 15. masken. Hekle 7 fastmasker i ringen, og fastmasker tilbake i de 15 luftmaskene.

Beina lages som armene, men i svart, og festes i ca 2. omgangen. Hekle 20 luftmasker til selve benet, og så fem luftmasker til foten. Fest med en kjedemaske i den 20. luftmasken. Hekle 10 fastmasker i ringen, og fastmasker tilbake i de 20 luftmaskene.

Opp-ned-kors på ryggen

Sy på øyne med svart (evt blått) garn, og lag nebb i rødt garn ved å hekle en fastmaske på passende sted for å forankre nebbet, og hekle 3 luftmasker, og fest i strikkemasken over forankringen med en kjedemaske. Fest trådene.

På Panduro fant jeg nagler som jeg festet på vesten. Kjetting må en metalkylling ha, så tynt smykkekjede fra Panduro ble løsningen her. Etterpå var det bare å fylle egget med vatt, snurpe igjen på toppen, og feste enden godt. Fyllvatt av polyester fant jeg på Sparkjøp til ca 40 kr for 500 gr, og det rekker til veldig mange egg…

Hanekammen lages i rødt garn ved å hekle 6 fastmasker midt på hodet. Snu med 1 luftmaske, og hekle 2 luftmaskebuer slik: *3 luftmasker, 1 fm i x fm i forrige omgang* Gjenta * til * 2 ganger, til enden av fastmaskene i forrige omgang. Hekle 3 lm og og fest med 1 kjm i hodet der 1. fm på første omg. er forankret. Hekle 3 luftmasker = *1 stav, og fortsett med 1 stav (=2 staver), 1 dbst, 1 picot (3 lm, 1 kjm i første lm), 1 dbst, 2 st* i hver bue. Gjenta fra * til * omgangen ut. Fest enden. Hanekammen blir rimelig overdimensjonert, men det var meningen her.

For at ikke bein og armer skal vri seg i spiral, bløtes de med vann og strykes, evt at de bare forblir vridde – det er smak og behag.

Posted on 28.03.12, in Håndarbeid, Oppskrifter, Utfordringer. Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Så morsom! Velkommen med i utfordringen vår og lykke til :-))

    Hilsen Signe
    -Pinnekroken-

  1. Tilbaketråkk: Harepus « Silacruzs forunderlige verden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: